konyhaproduktív

konyhaproduktív

Elhunyt Akira Toriyama

Nekrológ ( Csanaki Ádám és Csanaki György Zsolt )

2024. március 08. - Konyha.produktív

Elhunyt Akira Toriyama

akira_toriyama_keretes.jpg

Ki, és mi volt hatással a konyhánk alkotópárosára?

Sok írót és költőt felsorolhatnék, számtalan kiváló regényt, mind magyar, mind világirodalmi vonatkozásban. A legnagyobb hatást, viszont Akira Toriyama gyakorolta ránk.

A mai nap, épp emiatt, nagyon szomorúan indult számunkra, ugyanis tudomást szereztünk Toriyama haláláról.

akira_toriyama.jpg

Gyerekek voltunk, és nem rajongtunk úgy az irodalomért, mint most, és a pont-pont- vesszőcske ábrákat épphogy csak meghaladta a rajztudásunk. Iskola után leginkább játszottunk, vagy mesét néztünk.

1997 október 28. és 1999. szeptember 3. között minden gyerek az RTL klubot nézte 14:40-től. Többek közt olyan Japán anime sorozatokat tűztek műsorra a Rajzfilmklubban, mint a Pálya ördögei, Momóka(Manóvári manók), Hello Sandybell!, Candy Candy, Grand pryx, Varázslatos álmok(Sailor Moon). Akkoriban az anime műfaj, még újdonságnak számított, és mi mindet szerettük, ugyanis egészen más kaptafára készültek, mint az addig látott rajzfilmek. Közülük is kiemelkedett egy rajzfilm, a Dragon Ball. 

rajzfilmklub.jpg

A Dragon Ball hihetetlenül fantáziadús univerzumot mutatott be, más történetvezetési szisztémával, mint amit megszoktunk. Hamar meg tudtuk, mit jelent rajongani valamiért. Elkezdtük videókazettára venni, hogy később is megnézhessük a részeket. Ha csak tehettük Son Gokut és barátait rajzolgattuk, később pedig saját képregény készítésbe fogtunk. A rajzok hasonlóak voltak Toriyama stílusához, és a történet se sokban különbözött a Dragon Ball-étól, de tagadhatatlanul szikrát gyújtott bennünk. A rajzaink és a történeteink egyre jobban eltértek, mostanra már köszönőviszonyba sincsenek az alapművel, de nagyon jó táptalajnak bizonyult. Toriyama Dragon Ball-ja indított el minket a rajz, és a történetvezetés rögös útján.

ujsagcikk.jpg

Itthon nem jól mérték fel a korhatárkarikát. A brutális, véres és a szexualitásra utaló jeleneteket ugyan kivágták, és ha szükséges volt, a szöveget is átírták, mégis botrány robbant a sorozat körül. Az ORTT boszorkányüldözésének ellenére a Dragon Ball rajongóit nem lehetett eltántorítani. Számtalanszor próbálkoztak, hogy hozzájussanak a befejező részekhez, amiket egyébként végig leszinkronizáltak. A Dragon Ball Z 121 részt élt meg az RTL klubbon, és utána 4 videokazettát is kiadtak, de a végéig így sem jutottak el. 14évet kellett várni a magyar rajongóknak, hogy hiánytalanul megnézhessék a sorozatot. Azóta is töretlen a népszerűsége, nem csak itthon, de világszerte is.

De ki is volt Akira Toriyama?

  1. Április 5.-én született Nagojában, Japánban. Nagy rajongója volt a harcművészeti filmeknek, köztük leginkább Bruce Lee és Jackie Chan iránt érdeklődött. Toriyama 1982. május 2-án feleségül vette Kató Josimit. Két gyermekük született. Mielőtt képregények készítésébe fogott volna, 3 éven keresztül robotolt egy nagoyai reklámügynökségnél.

 

dr_slump.jpg

Több mangát alkotott, de az első átütő sikert a Dr. Slump (1980-84) című manga hozta el számára. A Dr. Slump világában mindenféle antropomorf állat, és tárgy él együtt az emberekkel. Egy ütődött feltaláló, Senbei Norimaki létrehozza a kicsi, naiv, butácska, ugyanakkor szupererős robotját, Aralet, akinek a kalandjait követhetjük nyomon. Ezzel a furcsa, ugyanakkor rendkívül vicces történettel, 1981-ben elnyerte a Shogakukan manga-díjat. 2008-ra ennek a manga sorozatnak a füzeteiből, összesen 35 millió példányt adtak el, csak Japánban.

A világsikert azonban az 1984-ben megjelent Dragon Ball hozta el számára, ami mind a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend. Több mint 350 millió példányt adtak el a Dragon Ball sorozat mangáiból világszerte.

Az antropomorf fura világot Toriyama átmentette a Dr. Slumpból, és Arale is cameozik néhány rész erejéig a sorozatban.

dragon_ball.jpg

Egy majomfarkú kisfiú, Son Goku történetét meséli el, vicces és talán kissé bizarr módon. Shenlong sárkány megidézésére egyetlen mód van, összegyűjteni a 7 sárkánygömböt, ha ez megtörténik, lehet tőle kívánni, de csak egyet. A feladat nem egyszerű, hiszen szétszóródva vannak a világban. Egy feltaláló lánya, Bulma készíti el a radart, amivel bemérhetőek a gömbök. Így találkozik a hihetetlen erejű kisfiúval, aki halott nagyapja egyetlen hagyatékaként őrzi a négycsillagos gömböt. Kalandok sora vár rájuk a megismerkedés után. Mikor a cél előtt elbuknak, Son Goku egyik új barátja, egy alakváltó malac barátjuk, elkívánja az ellenségeik elől a csodát, a bizarr japán humorhoz méltóan csupán egy női bugyit kér a nagy sárkánytól. Megkapja. Goku öröksége elvész, mikor a gömbök újra szétszóródnak. Egy évig kell várni, mire újra összegyűjthetővé válnak. Ez idő alatt a fiú mesterre talál, és tovább edzi magát. A történet számos remek karakterrel büszkélkedik, és a folyamatosan megújulni képes sorozat nem laposodik el. Goku jelenleg már egy megistenült nagypapa, és már a gyermekei, és unokái is a cselekmény részét képzik. Többször feltámadt a halálból a gömböknek hála, járt más bolygókon, a túlvilágon, és más univerzumban is. Több rajzfilmsorozat, rajzfilm, film, és számítógépes játék készült az alapműből. Ráadásul idén debütál a Dragon Ball Daima anime, ami vadonatúj részekkel egészíti ki a kánont.

Rendületlenül írt új történeteket, felügyelte a munkáiból készült animéket, filmeket és játékokat. Akira Toriyama 2019. május 30.-án elnyerte a Művészetek és Irodalom Érdemrendjének a lovagi címét a munkássága miatt.

A 2000-ben megjelent Sand Land című mangájából, a Bandai Namco most készített játékot, és a Disney+ stream oldal, pedig elkezdte gyártani a rajzfilmet belőle.

sandland.jpg

A történet egy természeti katasztrófák után kiszáradt világot mutat be. A király felügyeli a vízkészletet, és éhínségre kárhoztatja a népét, míg ő dőzsöl. Az elégedetlen Rao sheriff lepaktál Belzebúb démonherceggel, és együtt döntik meg a király uralmát, hogy a vizet újra közkincsé tegyék.

A Sand Land 2024. Március 20.-án startol, csak sajnos az alkotója ezt már nem élhette meg. Akut szubdurális hematóma (vérömleny) következtében vesztette életét 2024. Március 1.-én. A temetést szűk családi körben tartották meg.

Bizonyára nem mi vagyunk az egyedüliek, akiket megrázott a halála. Akira Toriyama számunkra többet jelentett egy jó rajzfilm alkotójánál. Inspirált, és tanított, még ha nem is volt tudatában, hogy mit adott egy magyar testvérpárnak. Bár léteznének a sárkánygömbök a való világban is.

angyalgoku.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhaproduktiv.blog.hu/api/trackback/id/tr7618349331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása