konyhaproduktív

konyhaproduktív

Konyhánk mai ajánlata

Konyhaajánló ( Csanaki Ádám és Csanaki György Zsolt )

2023. szeptember 24. - Konyha.produktív

Konyhánk a mai nap folyamán, egy különleges fogással készült, amit Daniel Höra, Betolakodók című ifjúsági regénye ihletett. A könyvről, lentebb, az ajánlóban tudhatsz meg többet. A receptet, konyánk szakácsa dolgozta ki.

 daniel_ho_ra.jpg

Friss szektás tag

 

Hozzávalók:

1db (lehetőleg fiatal) lelkileg roncs emberi lény

1db karizmatikus vezető

1 nagykanál álkedvesség

1 csipet érzelmi zsarolás

Ízlés szerint adagolva, rengeteg badarság (ezt majd a fejébe kell tölteni)

 

 

Elkészítési javaslat:

A legfontosabb, hogy lassú tűzön főzzünk, nehogy elriasszuk a kiszemeltet.

         Fogjuk a serdülő ifjút, minél traumatizáltabbat, magányosabbat választunk, annál jobb eredménnyel dolgozhatunk. Barátkozzunk össze vele, de ne feledjük alaposan előkészíteni, mielőtt betesszük a kondérba. Idő mire teljesen a bizalmába fogad minket. Legyünk nagyon kedvesek vele, és lehetőleg a környezetében élőkkel is viselkedjünk hasonlóképpen. Megfelelő előkészítés esetén, nem fog kellemetlen meglepetéseket okozni, ha egyre többször találkozunk vele.

         Kezdetben kis szívességeket kérjünk tőle, amiket egyszerű végrehajtani. Segítsen valami apróságban. Kérjünk kölcsön valamit, segítsen bútort cipelni, ilyesmi. Teljesítés esetén ne fukarkodjunk a dicséretekkel, bókokkal. Célunk, hogy az alapanyag különlegesnek érezze magát.

         A badarságot apránként kell lenyomni a torkán. Tipp: Vivőanyagként féligazságokat használjunk, ezáltal könnyebben lecsúszik.

Bármilyen kérdése merülne fel, csípőből kell megválaszolnunk, mintha mi sem lenne természetesebb, így a féligazság ténynek fog tűnni. Kis utalásokkal kezdjünk, majd egyre nagyobb dózisokban adagoljuk a kívánt ideológiát.

         Igyekezzünk minél előbb elszigetelni azoktól, akik ellenezhetik a rajta végbemenő változásokat. A miénken kívül, minden más nézőpont kerülendő, mert megkeserítheti a főzetünket.

         Egyszer majd ráeszmél hova keveredett, ám ha jól előkészítettük, mostanra túl sok vesztenivalója lesz, amennyiben kihátrálásra adná a fejét. A csoporthoz való tartozás, ellenállhatatlan ösztöne, már jó sok embert tett lejtmenetbe. Mivel szemmel láthatóan összebarátkoztunk, mi több, új családként szeret minket, nem fog elhatárolódni, még ha nem is ért mindenben egyet a szakáccsal.

         Velünk végre szeretettnek, fontosnak érezheti magát. A megfelelési kényszer pedig benne tartja a fazékban. Ha mégis kivágyna az üstből, fűszerként egy kis lelki terror alkalmazandó. Egy gyűszűnyi „többet vártam tőled”, esetleg egy mokkáskanálnyi „azt hittem egy hajóban evezünk”, elérheti a kívánt hatást. Bűntudata lesz, amiért csalódást okozott nekünk. Mivel a legfőbb bizalmasának tart minket, mostanra már kiszedtünk belőle némi kompromittáló információ morzsát, ekkor nyugodtan felhasználhatjuk ezeket is.

         Ha túljutunk ezen az átnevelési krízisen, elkezdhetjük magasabb lángon főzni, radikalizálni.

Már tudja, kik vagyunk igazából, mégis úgy hiszi, a saját döntése révén maradt mellettünk. Az ideológiai alapanyagokat, immáron válogatás nélkül dobálhatjuk a levesbe, ugyanis már saját magát kevergeti a kondérban. Teljes mértékben „önszántából” választott minket, így minden egyes kavarintással, ezt az elhatározását igyekszik igazolni.

         Az önbecsapás fontos adalék a kotyvalékban. Mostanra látja a hibáinkat, tudja, hogy csekély igazságtartalma van mindannak, amivel egész idáig tömtük. Nyugalom, nem kell tartanunk attól, hogy felborítja a főzetünket, ezáltal minket is leforrázva.

        Az, hogy hibát követett el, teljes mértékben beismerhetetlen, hiszen „Ő már csak tudja, mi a jó neki”,  épp ezért kitart a döntése mellett. Amúgy se mehetne sehová! Számára minden fontos ember a konyhában sürög, és vele foglalkozik. A konyhánkon túl, megromlott a viszonya minden régi ismerősével.

         Olykor előfordul, hogy egy családtag, vagy barát, megpróbálja kihúzni a levesünkből. Ha nem gyűjtöttünk megfelelő minőségű információt, egész eddig rosszul dolgoztunk. Amennyiben mégis rendelkezünk ilyesmivel, eljött az ideje, hogy megfenyegessük vele. A félelem édeskés íze ráveszi, hogy végleg megszakítsa a kapcsolatát a renitens kívülállókkal. Hogy ne kelljen félelemben élnie, bármit megtesz, amit óhajtunk. Mindannyiunk boldogsága a cél, ehhez csak feltétlen hűséget, és vakhitet kérünk tőle. Ekkor agymosottá vált művünket tálalhatjuk.

 

Általában a Szekta tagot vallási, vagy politikai ízesítéssel töltjük meg, de szinte bármilyen tematikus embertömeg a saját íz világához alakíthatja. Akár sportklub, esetleg valamilyen szexuális csoportosulás, de akár egy önfejlesztő csoport is alkalmas lehet az elkészítésére. Bármit lehet szektásítani, ha ügyes a szakács, még egy ártalmatlannak tűnő társasjáték klubot is.

 

Allergének:

  1. Ha úgy érzed, mostanában megromlottak az emberi kapcsolataid az új barátok miatt.
  2. Ha igényt tartanak a jövedelmed egy részére.
  3. Ha nem mered kimondani előttük, a velük ellentétes nézeteidet.
  4. Ha a véleményük, minden esetben tényként van kezelve.
  5. Ha képtelen lennél elszakadni tőlük anélkül, hogy mentális\fizikai sérüléseket szenvednél.
  6. Ha ahová kerültél, erősen hierarchikus felépítésű.
  7. Ha a vezetőt Istenként tisztelik.
  8. Ha túl nagy áldozatokat várnak el, a barátságukért cserébe

 

Amiből konyhánk inspirálódott:

Daniel Höra, Betolakodók (Scolar kiadó, 2018)

id250-49769.jpg

 

Egy árva fiúról szóló történet, manapság klisének számít, de még mindig előfordul, hogy egy szerző jól használja. Ez esetben is ez történt.

         A faluba költöző új lakók, közösségi aktivizmusukkal, újra életet lehelnek a falu unalmas életébe. Közben megkezdik Benjamint, az elárvult fiút, saját képükre alakítani.

Az olvasó számára elég hamar kiderül, hogy a kedves álarc alatt, náci eszmék bújnak meg.

         A történet folyamán Benjamin egyre durvább dolgokba csöppen. Mikor belekeveredik egy gyilkosságba, a rendőrséghez fordulna, ám már túl sokat tud a szervezet működéséről. Benjamint is ki akarják vonni a forgalomból. A segítség váratlan helyről érkezik. A betolakodó családot letartóztatják. Ez happy end-nek minősül? Nehéz megmondani. A rosszak rács mögé kerülnek, a fiú kisebb sérülésekkel megússza, de miféle élete lesz ez után? Hogy dolgozza fel a történteket, oda már nem követhetjük hősünket.

         Sajnos a valóságban, túl sokszor sikerült már átmosni az emberek agyát. Amikor a vallások, és a politikai szekértáborok is szektaként viselkednek, úgy érezheti az ember, hogy már senkiben sem bízhat. Mindig meg kell kérdőjelezni a szélsőségeket, igyekezzünk középre sorolni, akkor nehezebben ragadják el a lelkünket.

         Igazán tetszetős olvasmány. Rövid, izgalmas, és a mai kor nyelvén szólítja meg a fiatalokat. Ez a történet, könnyedén elférne a kötelező irodalmi művek listáján. Bőven van mondanivalója, és tanulsága, sőt még konyhánkat is főzésre inspirálta.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhaproduktiv.blog.hu/api/trackback/id/tr6618221135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása